Luukku numero 6

Tässä luukussa esitellään eestinhevosta hieman paremmin rotuna. Myöhemmin on tulossa juttua siitä, millainen eestinhevonen on oikein vituaalimaailmassa, jos vaikka juuri sinua kiinnostaisi lähteä kasvattamaan tätä rotua!

Historia

Eestinhevosen historia ylettyy kauas - jopa 2800 vuoden takaa on löydetty todisteita tämän rodun olemassaolosta. Pitkä ja vankka historia antaakin pohjaa tälle rodulle. Rakenteeltaan kun eestinhevonen on hyvin alkukantainen. Vuonna 1921 perustettiin eestinhevosten kasvattajayhdistys, ja tästä myös alkoi eestinhevosten kasvatus paremmilla tavoitteilla. 1920-30 -luvuilla eestinhevosen jalostuksessa on käytetty myös suomenhevosta, jotta rodun kokoa saataisiin kasvatettua. Sinä aikana kun se oli tavoiteltavaa, toisin kuin nykyään. Suomenhevonenhan on myös eestinhevosen sukulaisrotu, ja se toi lisää verta ja monipuolisuutta sukuihin.

Virossa oli vielä ensimmäisen maailman sodan aikana yli kymmenen tuhatta eestinhevosta, mutta rodun suosio katosi lähes olemattomiin Neuvostoliiton vallan aikana. Hevosta kun ei enää tarvittukaan maataloustöihin, joka oli ollut rodun pääkäyttö. Rodun kasvatuskin loppui lähes kokonaan, ja rotu kävi katoamisen partaalla. Viron itsenäistyttyä eestinhevosen arvostus on jälleen palannut, ja nykyisin hevosia käytetään lähinnä perhe-, turisti- ja urheiluratsukäytössä!

Yleiskuvaus

Eestinhevonen on pienikokoinen, useimmiten ponikorkuinen, sopusuhtainen, reipas, virkeä, oppivainen ja älykäs hevonen. Miellyttävän ja rauhallisen luonteensa sekä erinomaisen terveytensä ja sitkeytensä takia se on varsin helppohoitonen rotu, jota on miellyttävä käsitellä ja joka sopii mainiosti perhe- ja harrastehevoseksi, myös kaveriksi kilpakentille. Eestinhevonen on myös suosittu ja pidetty rotu ratsastuskouluissa niin luonteensa kuin kokonsakin ansiosta; useimmat käyvät ratsuksi sekä aikuiselle että lapsille.

Varmajalkaisuutensa, ketteryytensä, miellyttävän luonteensa ja luontaisen sitkeytensä ansiosta eestinhevoset ovat varsin suosittuja vaellusratsuja varsinkin kotimaassaan Virossa. Rotu soveltuu mainiosti myös kärryn tai reen eteen.

Eestinhevonen on alkukantainen, vähään tyytyväinen ja tulee toimeen karuissakin oloissa. Se on säänkestävä, sillä on erinomainen rehunkäyttökyky ja se on varsin pitkäikäinen ja terve.

Eestinhevonen on voimakas, sitkeä ja kestävä hevonen, olematta rakenteeltaan kuitenkaan raskas. Sillä on yleensä hyväasentoiset, matalat ja kestävät, kovakavioiset jalat, lihaksikas takaosa, syvä rintakehä, matala säkä ja vankka kaula. Säkäkorkeus vaihtelee yleensä 135-150 cm välillä. Eestinhevosen on yksivärinen ja yleisiä värejä kaikkine eri sävyineen ovat ruunikko, kimo, rautias, hallakko, voikko, musta ja hiirakko.
© SEHY

KAIKKI © ZIKI & MIWWY ELLEI TOISIN MAINITA!

VEYkalenteri